Klachtenbrief Engels

Een klachtenbrief in het Engels is een formele brief waarin je je ontevredenheid uit over een product, dienst of situatie. Het is belangrijk om je klacht op een duidelijke en respectvolle manier te verwoorden, zodat de ontvanger begrijpt wat het probleem is en hoe je het opgelost wilt zien. In dit artikel zullen we ingaan op de structuur en inhoud van een klachtenbrief in het Engels, en geven we enkele handige tips om een effectieve brief te schrijven.

Structuur van een klachtenbrief in het Engels

Een klachtenbrief in het Engels volgt over het algemeen dezelfde structuur als een formele brief. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderdelen:

 1. Je eigen adres: Begin de brief met je eigen adres, inclusief je naam, straatnaam, postcode en woonplaats. Plaats deze gegevens aan de rechterkant van de brief.
 2. Datum: Schrijf de datum waarop je de brief schrijft, bijvoorbeeld “1 januari 2022”. Plaats de datum aan de rechterkant van de brief, onder je eigen adres.
 3. Adres van de ontvanger: Schrijf het adres van de ontvanger linksboven in de brief. Vermeld hierbij de naam van het bedrijf of de persoon, de straatnaam, postcode en woonplaats.
 4. Aanhef: Begin de brief met een formele aanhef, zoals “Dear Sir/Madam” of “To whom it may concern”. Als je de naam van de ontvanger weet, kun je deze ook gebruiken, bijvoorbeeld “Dear Mr. Smith”.
 5. Inleiding: In de inleiding geef je een korte introductie van jezelf en leg je uit waarom je de brief schrijft. Vermeld hierbij ook de datum en eventuele referentienummers of ordernummers.
 6. Klacht: Beschrijf in het hoofddeel van de brief duidelijk en gedetailleerd wat je klacht is. Geef specifieke voorbeelden en feiten om je klacht te onderbouwen. Probeer emoties zoveel mogelijk te vermijden en blijf zakelijk en respectvol.
 7. Gewenste oplossing: Geef aan wat je van het bedrijf verwacht als oplossing voor je klacht. Dit kan bijvoorbeeld een vervangend product, een terugbetaling of compensatie zijn. Wees realistisch en redelijk in je verwachtingen.
 8. Afsluiting: Sluit de brief af met een vriendelijke groet, zoals “Yours sincerely” of “Kind regards”. Onderteken de brief met je naam.

Tips voor het schrijven van een effectieve klachtenbrief in het Engels

Om ervoor te zorgen dat je klachtenbrief in het Engels effectief is, zijn hier enkele handige tips:

 • Blijf zakelijk en respectvol: Het is belangrijk om je emoties onder controle te houden en je klacht op een zakelijke en respectvolle manier te verwoorden. Dit vergroot de kans dat je klacht serieus wordt genomen.
 • Wees specifiek: Geef specifieke voorbeelden en feiten om je klacht te onderbouwen. Vermeld bijvoorbeeld de datum en tijd waarop het probleem zich voordeed, en eventuele communicatie die je hierover hebt gehad met het bedrijf.
 • Geef een duidelijke gewenste oplossing: Laat het bedrijf weten wat je van hen verwacht als oplossing voor je klacht. Wees hierbij realistisch en redelijk.
 • Controleer je brief: Lees je brief zorgvuldig door voordat je hem verstuurt. Controleer op spel- en grammaticafouten, en zorg ervoor dat de brief duidelijk en begrijpelijk is.
 • Voeg bewijsmateriaal toe: Als je beschikt over bewijsmateriaal, zoals foto’s of bonnetjes, voeg deze dan toe aan je brief. Dit kan helpen om je klacht te onderbouwen.

Door deze tips te volgen en de juiste structuur te gebruiken, kun je een effectieve klachtenbrief in het Engels schrijven. Vergeet niet om een kopie van de brief te bewaren voor je eigen administratie, en om de brief aangetekend te versturen als je wilt dat er een ontvangstbevestiging is.

Met een goed geschreven klachtenbrief in het Engels vergroot je de kans dat je klacht serieus wordt genomen en dat er een passende oplossing wordt geboden. Wees duidelijk, respectvol en redelijk, en geef het bedrijf de kans om je klacht naar tevredenheid op te lossen.

Plaats een reactie