Slechte klachtenbrief: hoe het niet moet

Een slechte klachtenbrief kan veel frustratie veroorzaken bij zowel de klant als het bedrijf. Het is belangrijk om een klacht op een duidelijke en respectvolle manier te communiceren, zodat het probleem effectief kan worden opgelost. In dit artikel zullen we bespreken wat een slechte klachtenbrief kenmerkt en hoe je dit kunt vermijden.

Wat maakt een klachtenbrief slecht?

Een slechte klachtenbrief kan verschillende kenmerken hebben die de effectiviteit ervan verminderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het schrijven van een klachtenbrief:

 • Gebrek aan duidelijkheid: Een slechte klachtenbrief is vaak vaag en onduidelijk. Het is belangrijk om specifiek te zijn over het probleem dat je ervaart, zodat het bedrijf precies begrijpt wat er mis is gegaan.
 • Onbeleefdheid: Het is begrijpelijk dat je gefrustreerd bent als klant, maar het is belangrijk om altijd beleefd te blijven in je klachtenbrief. Onnodige beledigingen en grof taalgebruik zullen de kans op een positieve reactie van het bedrijf verkleinen.
 • Gebrek aan bewijs: Een slechte klachtenbrief bevat vaak geen bewijsmateriaal om je klacht te ondersteunen. Het is belangrijk om relevante documenten, foto’s of andere bewijzen toe te voegen om je zaak te versterken.
 • Te langdradig: Een klachtenbrief moet beknopt en to the point zijn. Een slechte klachtenbrief bevat vaak te veel details en herhalingen, waardoor het moeilijk wordt voor het bedrijf om de kern van het probleem te begrijpen.
 • Gebrek aan oplossingsgerichtheid: Een slechte klachtenbrief richt zich alleen op het probleem, zonder enige suggestie voor een oplossing. Het is belangrijk om constructief te zijn en mogelijke oplossingen voor te stellen, zodat het bedrijf weet wat je verwacht.

Hoe schrijf je een effectieve klachtenbrief?

Om een effectieve klachtenbrief te schrijven, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

 1. Wees duidelijk en specifiek: Beschrijf het probleem zo gedetailleerd mogelijk, inclusief relevante data, tijdstippen en namen van betrokken medewerkers.
 2. Blijf beleefd en respectvol: Vermijd beledigingen en grof taalgebruik. Houd in gedachten dat je uiteindelijk een oplossing wilt bereiken, en een respectvolle toon zal je kansen vergroten.
 3. Voeg bewijsmateriaal toe: Als je beschikt over documenten, foto’s of andere bewijzen die je klacht ondersteunen, voeg deze dan toe aan je brief. Dit zal je zaak sterker maken.
 4. Houd het beknopt: Wees bondig en vermijd onnodige details en herhalingen. Het bedrijf moet snel kunnen begrijpen wat het probleem is en wat je verwacht.
 5. Stel een oplossing voor: Wees oplossingsgericht en stel mogelijke oplossingen voor. Dit toont aan dat je bereid bent om samen te werken en helpt het bedrijf om een passende reactie te formuleren.
 6. Vraag om een reactie: Sluit je brief af met een verzoek om een reactie binnen een redelijke termijn. Dit zal het bedrijf aansporen om actie te ondernemen en je klacht serieus te nemen.

Voorbeeld van een effectieve klachtenbrief

Om de bovenstaande stappen in de praktijk te brengen, volgt hier een voorbeeld van een effectieve klachtenbrief:

Geachte heer/mevrouw,

Ik schrijf u naar aanleiding van mijn recente ervaring met uw bedrijf. Op [datum] heb ik een bestelling geplaatst voor [product/dienst] via uw website. Helaas ben ik zeer teleurgesteld over de geleverde producten en de service die ik heb ontvangen.

Om mijn klacht te ondersteunen, voeg ik foto’s toe van de beschadigde producten die ik heb ontvangen. Daarnaast heb ik ook een kopie van de bestelbevestiging bijgevoegd, waaruit blijkt dat ik de juiste producten heb besteld.

Ik begrijp dat fouten kunnen gebeuren, maar ik verwacht een passende oplossing voor dit probleem. Ik stel voor dat u de beschadigde producten vervangt of een volledige terugbetaling aanbiedt. Dit zou mijn vertrouwen in uw bedrijf herstellen en mij als tevreden klant behouden.

Ik hoop dat u mijn klacht serieus neemt en binnen [redelijke termijn] met een reactie komt. Ik kijk uit naar een snelle en bevredigende oplossing.

Met vriendelijke groet,

[Jouw naam]

Conclusie

Een slechte klachtenbrief kan de kans op een bevredigende oplossing van je probleem verkleinen. Het is belangrijk om duidelijk, beleefd en oplossingsgericht te zijn bij het schrijven van een klachtenbrief. Door de bovenstaande tips te volgen en een effectieve klachtenbrief te schrijven, vergroot je de kans op een positieve reactie van het bedrijf en een bevredigende oplossing voor je klacht.

Plaats een reactie